A kis szépség túl sokat hisz önmagáról: leteszteltük az Audi A1 35 TSFI-t

Az Audi olyan, mint a Volkswagen-gyár szép lánya: az úgynevezett prémiumkínálat a tömegpiacra.
Leteszteltük az Audi A1 35 TSFI-t

Technikailag ugyanazt nyújtja, mint bármelyik nővére ebben a szegmensben: az Audi A3 és a VW Golf azonos technikai alapot használ, ahogy az Audi A1 és a VW Polo is.

Ám a szépségnek is megvan az ára: az a A1-et vezetők többet költhetnek, mint akik a Polo mellett döntenek - és még sokkal többet, mint a Seat Ibizások.

A nyomás tehát nagy a mi A1 35 TSFI modellünkön, hogy beváljon a hétköznapokban a maga csinos, S-vonalas kialakításával, 150 lőerős benzinmotorjával és hétsebességes duplakuplung-meghajtásával.

A motor nem teszi rosszul a dolgát. Elegendő erőt nyújt alacsony sebességgel is, így az ember esetenként felteszi a kérdést, miért vált olyan sokszor alacsonyabb fokozatra, miközben szükségtelenül dübörög.

Összességében mégis tetszetős a kombináció: passzol az állítható futóműhöz, amin a tesztautó gurul. A karosszéria mozgásai így minimálisak maradnak, a vidéki utakon igazán szórakoztató vezetni a kis Audit. Sokáig marad neutrális és jól kontrolláltan gurul át a bukkanókon is.

140 kilométer/óra fölött azonban igazán hangossá válik. Ez sajnálatos, mert máskülönben az A1-es hosszú útszakaszokra is megfelelő lehetne. Stabilan halad és hosszú ideig kényelmesen ülünk benne, még a második sorban is.

A 335 és 1090 liter közötti csomagtér a kisautó-kategóriában nem rossz, de nem is kiváló. Kevés a tároló- és pakolófelület a kisebb cuccoknak - talán a dizájn miatt? Az A1-esben sok mindennek hat sarka van: például a hűtőrács is ilyen kialakítású. A kidolgozottság színvonalas, a kormánykerék belesimul a kézbe. Ehhez modern infotainment-rendszer, GPS és 10,1 colos nagy képernyő, valamint digitális sebességmérő társul - mindkettő együttesen közel 1 millió forintba kerül.

Hiába, az Audinál mindennek megvan az ára. Ebben a szegmensben aligha kerülne ennyibe bármelyik másik kocsi. Akárhogyis: aki hajlandó ennyit kiadni rá, korrekt autót kap, habár jobban járna a VW valamelyik kevésbé szép lányával.

Értékelés

Vezetési élmény 3/4

Sportos, stabil és feszes, de éppen csak komfortos

Teljesítmény 3/4

1,5 literes, négyhengeres benzinmotor

150 lóerő (110 kW)

Max sebesség 222 km/óra

0-100 km/h: 7,7 s

Fogyasztás 2/4

5,1 liter (normál), 6,8 liter (a teszt során)

Kapcsolódó cikkek