Nem tequila, mégis agavéből van – Mi az?

Minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila.
Nem tequila, mégis agavéből van – Mi az?

Amikor a mexikói italokról esik szó, sokan rögtön a tequilára, és csakis a tequilára gondolnak. Van viszont egy igen komoly riválisa, egy közeli rokon, aminek a népszerűsége csak az elmúlt években kezdett növekedni. De mi is az a mezcal, ami a filmekben és a pultokban sokszor kukaccal, ne adj’ Isten skorpióval felturbózva kerül a szemünk elé?

A kemencében főtt

Az ital neve a készítési eljárásra utal, ugyanis a mezcal a hazájában őshonos, közönséges agave erjesztésével és lepárlásával készül. A név pedig a nahuatl metl és a ixcalli szavak együtteséből született, és azt jelenti: „kemencében főtt agavé”. Az ital születéséhez a Dél-Amerikába érkező spanyolok lepárlási tudományára is szükség volt, mert ugyan a helyiek erjesztették az agavét korábban is, és ez a kultúrájuknak a része volt az ital, de az új eljárás csak az 1500-as évekre tette lehetővé, hogy elkészüljön az első mezcal.

Tequila vagy mezcal?

A két ital, ahogy azt már említettük, közeli rokonságban állnak egymással, hiszen az agave nyújtja az alapjukat. Ennek ellenére sem mondhatjuk, hogy minden mezcal tequila lenne, hiszen utóbbi létrejöttéhez bizonyos speciális feltételeknek is teljesülnie kell. Ilyen például az, hogy minimum 51 százalékban kék gavét kell tartalmaznia, de az is, hogy csak Mexikó bizonyos meghatározott területein készülhet el az ital. A mexikói kulturális terméknek minősített tequila legmagasabb minőségű változatai azok, amelyek 100 százalékban kék agavéból állnak. Ezzel szemben a mezcal bármelyik őshonos agavéből készülhet, így igazán széles a kínálat. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy többnyire főként tobalából, arroqueñóból, a magas cukortartalmú espadínből, tobazichéből vagy tepeztatéből állítják elő. A tequilát ugyan mi citrommal és sóval fogyasztjuk, de ez nem így szokás Mexikóban, ahogy például a mezcalt sem kell lehúzni egy hajtásra, hanem édes íze miatt érdemes lassan kortyolva fogyasztani szobahőmérsékleten. Ahogy behűteni sem szokás, kukaccal vagy skorpióval díszíteni sem, ez pusztán marketing célzattal alakult ki.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya a vegetáriánus és a vegán étrendben

Az édesburgonya a vegetáriánus és a vegán étrendben

Ízletes és tápláló ételek édesburgonyával.

A sütéssel csökken a szorongás

A sütéssel csökken a szorongás

Sokan nem szeretnek sütni, pedig hihetetlen mennyire pozitív hatással van a hangulatra és az elme működésére. A cikkben bemutatjuk, miért is serénykedjünk gyakrabban a konyhában.

3 gin típus, amit muszáj kipróbálnod

3 gin típus, amit muszáj kipróbálnod

A legtöbb ember kóstolt már az élete során valamilyen gint.