Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényeinek meglátogatása remek módja annak, hogy megismerje az ország borát és történelmét.
Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

A látogatók egyetlen nap alatt meglátogathatják a világ leghíresebb szőlőbirtokai közül néhányat, vagy felfedezhetnek néhány kisebb termelőt is, hogy meghittebb élményben legyen részük. Számos olyan, összeállított utazás is létezik, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy a szőlőültetvényeket más úti célokkal kombinálják. A bordeaux-i régió például kombinálható a Loire-völgyi túrával, így egy ötórás, a városnézést és a kóstolást ötvöző utazás jöhet létre.

Champagne Franciaország egyik legismertebb borvidéke. A régió könnyen megközelíthető vonattal, és népszerű kirándulás Párizsból. A pezsgőkön kívül a régióban számos más borfajtát is termelnek, többek között chardonnay-t és Loire Vouvray-t is.

Franciaország délnyugati régiója a francia borok egyik legkevésbé méltányolt gyöngyszeme. Ez a régió ritkán lakott, de Franciaország legjellegzetesebb, testesebb és megfizethető borai közül kínál néhányat. A terület számos pincészetnek ad otthont, és a jellegzetes Bergerac stílusú borok előállításáról ismert. A borok jellemzően szárazak, közepes testűek és ízgazdagok. Sok ilyen bor az őshonos chenin blanc-ból, amely egy fehér szőlőfajta, és sauvignon blanc-ból, amely egy vörös szőlőfajta, készül.

Korzika, egy sziget a Földközi-tengerben, egy másik elsőrangú célpont a borok szerelmeseinek. A sziget az olasz, toszkán és francia örökség által befolyásolt finom borairól ismert. Korzika szőlőültetvényei Ajaccio és Porto-Vecchio meredek domboldalain találhatók. A szigeten harminc egyedi szőlőfajtát termesztenek. A legnépszerűbbek közé tartozik a Tempranillo, a Barbarossa és a Pinot Noir.

Provence egy másik népszerű borvidék. Ez a mediterrán sziget nagy múltra tekint vissza a borkészítésben, és ma már számos neves termelőnek ad otthont. A sok szőlőültetvény mellett Provence az ország legjobb gasztronómiájának is otthont ad. A területet gyönyörű kastélyok és paloták tarkítják, amelyek több száz éves múltra tekintenek vissza. Itt találhatóak a Patrimonio-hegyek is, amelyek az UNESCO világörökség részét képezik.

A szüreti szezonban a látogatók körbejárhatják a szőlőültetvényeket, és akár vendange, azaz szüreti túrán is részt vehetnek. Ezek a túrák remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjék a borkészítés folyamatát. Franciaország legjobb szőlőültetvényei közül néhány itt található, így ez egy remek hely egy hétvége eltöltésére.

A Loire-völgy Franciaország legnagyobb bortermelő vidéke. Több mint 1000 szőlőültetvényt tartalmaz, amelyek többsége nyitva áll a nagyközönség előtt. Tizennégy különböző borútvonal létezik, és a terület az ország leghíresebb szőlőültetvényeinek is otthont ad.

A régió ad otthont a világhírű Chateau Lafite-Rothschildnak. A birtok több mint 100 hektárnyi szőlővel rendelkezik, borai pedig a legkülönfélébb stílusúak. A világ néhány legdrágább borának is otthont ad.

A Loire-völgy a borkedvelők körében is népszerű célpont, akik olyan borokat szeretnének megkóstolni, amelyek kedvezőbb költségvetésűek. A Loire sok pincészete kicsi, családi vállalkozás, és az ország legfinomabb borai közül néhányat állítanak elő. Gyakran gyönyörű környezetben találhatók, és boraik megkapták az európai ökocímkét.

Kapcsolódó cikkek

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényeinek meglátogatása remek módja annak, hogy megismerje az ország borát és történelmét.

Sokféle érdekesség Kínáról, amiről még nem hallottál

Sokféle érdekesség Kínáról, amiről még nem hallottál

A kínaiak heti 6 napot járnak iskolába, hétfőtől szombatig.